Lær alt om online programmering på bare 10 min

Online programmering

Bare rolig, det er ikke så kedeligt som det lyder!

I den her begynderguide vil jeg vise dig alt hvad du har brug for at vide om online programmering på bare 10 minutter.

Ja, det er rigtigt.

Om 10 minutter ved du alt hvad du har brug for at vide om programmering i forhold til online marketing og salg af digitale produkter (hint: du behøver nemlig kun kende det basale)

Lynguide til online programmering for begyndere

kode iconSer du, da jeg begyndte at rode med online marketing, der troede jeg det handlede om at gøre alting selv. Jeg havde talt med at par danske programmører, som alle skulle have omkring 1.000 kr. i timen.

Plus moms naturligvis!

Det lød fuldstændig vanvittigt i mine ører, så jeg besluttede mig for at lære at programmere selv.

Over de næste 2 år læste jeg alt hvad jeg kunne komme i nærheden af omkring CSS, HTML og PHP programmering. Ingen af mine oprindelige hjemmesider er aktive i dag, fordi.. Tja.. De var simpelthen ikke pæne nok og indeholdte bunkevis af fejl.

Derfor kunne jeg i dag aldrig drømme om programmere noget selv. Jeg outsourcer stort set alt indenfor programmering og design via Elance (til en tiendedel af prisen sammenlignet med en dansk programmør.)

Men selvom jeg ikke koder mere og ikke anbefaler andre at gøre det, så er det stadig vitalt, at du har en ide om, hvad programmering er for en størrelse. Uden denne basale viden, så er det nemlig sindssygt svært at outsource alt det tekniske. Det er mit håb, at du kan se hvorfor efter at have læst denne begynderguide.

Derfor, hvis du er ny indenfor online programmering så læs denne guide, hvor jeg viser dig alt hvad du har brug for at vide om programmering på bare 10 minutter.

Start stopuret… 10 minutter.. GO!

3 fif om kodning før vi går i gang!

Ok, de 10 minutter er startet så jeg går lige på og hårdt.

TAGS – Alt kode er skrevet via såkaldte “tags”. For eksempel fortæller dette tag os, <i>at teksten skal være kursiv</i>, mens dette smarte tag <header> fortæller os at indholdet med mellem <header> og </header> er sidens header, dvs. toppen af siden (på min side er det mit logo, topmenuen og den mørkegrønne linje).

PROGRAM ELLER EJ – Du kan enten bruge et kodeprogram til at skrive i (fx. Dreamweaver, Notepad++, Coda2 eller Espresso. Jeg har arbejdet med dem alle, og det er fantastiske programmer. Host, Notepad++ er gratis, modsat de øvrige på listen) eller du kan skrive direkte i et .txt dokument, eller inde i WordPress (backoffice – menu – udseende – editor)

FORSKELLIGE SPROG – Hver hjemmeside er skrevet i flere forskellige sprog. Et sprog dikterer hvilke elementer der skal vises på siden (HTML), et andet sprog viser hvordan det skal se ud (CSS), mens et tredje styrer hvordan og hvorfor det skal vises (PHP). Jep, det er meget forenklet sagt – forklaring følger..

Skyskraber metafor (til dig der er helt ‘lost’)

skyscraber metaforOkay, min kæreste læste lige dette indlæg igennem – ligesom hun i øvrigt altid læser mine artikler igennem for feedback og korrektur – og hun fattede ikke en krone (fortalte hun mig meget bearbejdende). Derfor fik hun overtalt mig til at opdigte denne metafor og skrive den ned. Værsgo!

Hvis du skulle bygge et højhus, så ville du først og fremmest skulle bygge et stærkt fundament, et solidt jernskellet og et stort tag. Denne del af bygningsopgaven ville være HTML – det grundlæggende.

Det næste du skulle gøre var at vælge hvilket type tag du skulle anlægge, rødt, eller sort – tegl eller eternit. Og hvad med vinduerne – glas eller panserglas? Denne del ville svare til CSS’en.

Sidste del var at kigge på hvordan bygningen skulle fungere. Hvornår skulle låsene i dørene slå automatisk til, hvornår skulle temperaturen sænke sig om natten og hvordan skulle intranettet sættes op. Denne “bagvedliggende” del svarer til PHP koden.

Allright, så er min kæreste tilfreds og vi kan (endelig) gå videre til selve indholdet.

1# HTML programmering (bygningens stålfundament)

Okay, du har sikkert hørt om HTML programmering før?HTML kode

HTML står for “Hypertext Markup Language” og er byggestenene i online programmering.

HTML koden definerer hvad der bliver vist på din hjemmeside. F.eks. fortæller HTML koden os ofte, at der skal vises en overskrift, noget brødtext, en sidemenu og en footer med adresse oplysninger. HTML koden fortæller ikke det store om, hvordan f.eks. sidemenuen ser ud, men blot at der skal være en sidemenu og at den skal indeholde et par menupunkter, et billede og et par links.

Hvis man alene programmerede en hjemmeside i HTML så ville den ligne en side fra 1998. Grim og kedelig!

Her er et par almindelige tags, som er gode at kende:

 • <h1>Dette er sidens overskrift og er ofte stor og fed</h1>
 • <h2>Dette er en underoverskrift</h2>
 • <h3>Dette er en under-underoverskrift osv.</h3>
 • <header>Her vises al hjemmesidens øverste del (logo og menu etc.)</header>
 • <footer>Her vises sidens nederste del (adresse oplysninger og evt. en fotter menu)</footer>

2# CSS programmering (bygningens farve)

css kodeCSS står for Cascading Style Sheets (Husk disse forkortelser, hvis du skal på date – damerne elsker dem… Eller måske ikke!)

CSS koden styrer hvordan hjemmesidens elementer vises, som eksempelvis denne tekst .

Okay, lad mig vise dig dette gennem et eksempel på hvordan CSS fungerer.

Som du lige har læst, så er <h1>din overskrift</h1>. Denne overskrift vises i alle browsere, som en stor, fed og halvkedelig overskrift.

Men hvad hvis du vil lave din overskrift grå, gøre den lidt mindre og mindske mellemrummet mellem bogstaverne i din overskrift?

Så bruger du bare CSS. Hurra!

CSS koden bliver skrevet i en fil, der hedder global.css eller style.css el.lign. Alt dit design på din side (placering, farve, størrelse) bliver styret i denne ene fil. Du finder denne fil ved at logge ind i dit WordPress backoffice og vælge Editor i menuen til venstre.

CSS forklaring

Ligesom ved HTML er denne CSS fil bygget op via tags. Der findes vanvittig mange forskellige CSS tags. Ovenfor har jeg indrammet de tags der styrer min H1 (altså min overskrift). Som du kan se dikterer min CSS fil, at mine H1 overskrifter skal have tekst størrelsen 2em og at der skal være en margin på henholdsvis 0.67em og 0. WHAAAT?

Okay, det er absolut ikke meningen at du skal kunne forstå alle disse tags. Men det er uhyre vigtigt, at du har en forståelse for, hvordan en hjemmeside er skruet sammen (for at kunne samle damer op på diskoteket, remember?)

Helt ærligt, hvorfor skal jeg vide hvordan en hjemmeside er skruet sammen? Fordi du kommer til at tale med en del programmører fra udlandet i forbindelse med din outsourcing. Og lad mig sige det med det samme – programmører er en særlig art af Homo Sapiens. Ofte er de indelukkede, nørdede og kan godt virke en smule dumme.

Det er de dog ikke – langt fra. De taler bare et andet sprog end du gør – bogstavelig talt. Og hvis du ikke kender de grundlæggende forudsætninger for deres sprog, så bliver det umuligt at tale med dem. Giver det mening?

Du skal altså ikke kunne forstå hvert et ord de siger, men du bliver nød til kunne sige de meste grundlæggende verber. Lidt ligesom hvis du skulle på date med en spanioler. Du behøver ikke at kunne tale spansk flyende for at gøre et godt indtryk, men det ville gøre det en del nemmere, hvis du kunne forstå de mest grundlæggende verber,  som “Si”, “No” og “Dos cervezas por favor”.

3# PHP programmering (bygnings automatiske låsesystem)

PHP kodeOkay, nu bliver det nørdet og vi har kun 3 minutter igen!!! (Der findes ingen, som ikke frygter PHP bare en smule)

Nu sætter vi turbo på så hold godt fast!

PHP er det sprog WordPress er skrevet i og det er fantastisk. PHP viser browserne hvorfor en given ting skal vises og hvornår.

Lad mig give dit et eksempel:

I bunden af dine artikler på din WordPress side, står der ofte hvor mange der har lagt en kommentar ala “5 kommentarer”. Men hvordan ved din hjemmeside, at den skal vise denne tekst? Godt gættet – svaret er PHP! Rent teknisk så fungerer det ved, at PHP koden kigger i din database efter, hvor mange kommentarstrenge der er til hver artikel. For at visualisere dette, så kan man sige at koden ser således ud “X kommentarer” hvor X = antallet af databasestrenge tilknyttet netop dette blogindlæg.

Som den skarpe læser måske kan gætte, så er dette ikke umiddelbart muligt i HTML alene. Her skulle du sidde og ændre 5-tallet til et 6-tal, såfremt der kom en ny kommentar. PHP er derfor helt fantastisk, men noget af en videnskab at blive dus med.

Biiip – de 10 min er gået.. Puha, vi nåede det lige.

Okay, du er ikke blevet ekspert i at programmere (gudskelov), men du har nu en ide om, hvad din programmør mener når han skriver til dig, at han har “lavet alle CSS ændringerne” eller at “han har rettet fejlen i PHP koden der gjorde at datoerne på dine nyeste blogindlæg ikke blev vist korrekt”.

Vil du vide mere om programmering, så se nogle videoer om programmering gratis hos Nemprogrammering.dk (Men husk nu ikke at bruge for meget tid på at lære det her pjat – vi outsourcer det jo alligevel til næsten ingen penge)

Har du yderligere spørgsmål til grundlæggende programmering, så skriv gerne en kommentar nedenfor. Feedback er også meget velkommen (var artiklen for svær, oplysende, intetsigende eller nem?) Jeg har så meget at lære endnu, så giv mig endelig et par tips med på vejen 🙂

TJEN 10.000 KR HVER MÅNED!
Vil du vide hvordan du tjener 10.000 kr. hver måned som passiv indkomst? Så se mine 5 gratis videoer nu ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

3 kommentarer

 1. Daniel Friedrich 9. oktober 2014 at 18:35 #

  Hvilket THEME bruger du på din styrketræningsside?

  Svar

  • Tue Lindblad 10. oktober 2014 at 10:12 #

   Det er et tema fra Templatemonster (aff. link) som jeg har lavet totalt om. Så jeg er ikke sikker på du vil få noget ud af en henvisning (du vil ikke kunne genkende det!)

   Så vidt råd er at finde et tema fra fx Templatemonster og få en programmør til at customize det for det.

   Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kursus i kodning- ikke så svært igen - Yourwebhost.dk - 14. februar 2015

  […] inspiration fra dette indlæg af Tue Lindblad på Onlinebijobber.dk, har jeg besluttet mig for at skrive et langt indlæg om […]

Skriv et svar

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og lær at lave din egen
passive indkomstkilde