Komplet guide til start af egen virksomhed (og sådan klarer du nemt dit regnskab)

Start af egen virksomhed

Hej med dig – Tue her.

Start af egen virksomhedEn af de ting der afholdt mig fra at blive iværksætter, da jeg var yngre, var frygten for start af egen virksomhed og alt det regnskabsmæssige.

Jeg gik dengang på handelsskolen, og her frygtede jeg erhvervsøkonomi-timerne mere end noget andet. Jeg var bestemt ikke noget naturtalent til det … men heldigvis var min sidekammerat både dygtig til økonomi og en “flink fyr”. (Pyha).

Jeg kan huske, at jeg lærte at debitere, kreditere, udregne soliditetsgraden, varelagerets omsætningshastighed og beregne et firmas akkumulerede afskrivninger, hvilket uden tvivl er fantastisk, hvis du vil være økonomichef eller arbejde i Nordea. Men som iværksætter har jeg aldrig høstet frugten af at have tilegnet mig denne viden (som forlængt er glemt!). Tværtimod lærte erhvervsøkonomi-timerne mig, at virksomhedsøkonomi er 1) svært og 2) sindssygt kedeligt!

Det tog mig flere år at glemme alt, hvad jeg lærte i økonomi-timerne, så jeg kunne begynde på en frisk og starte min egen virksomhed uden at skulle frygte regnskabet!

Udmærket, tilbage til emnet.

Dette er min komplette guide til, hvordan du starter egen virksomhed og driver den regnskabsmæssige del af virksomheden. Jeg er fortsat ikke særlig begejstret for regnskab, så derfor har jeg forsøgt at gøre det hele så nemt som overhovedet muligt.

Jeg håber, denne guide vil give dig et billede af, hvor simpelt det rent faktisk er at drive en virksomhed – både som solojob og som bijob!

Disclaimer: Jeg er hverken revisor eller regnskabskyndig, så derfor har jeg fået Senior Advisor og iværksætterrådgiver, John Hannover (aka Cookie fra Amino), til at læse guiden igennem. Selv om der burde være styr på tingene, så vil jeg alligevel gøre opmærksom på, at dette ikke er nogen facitliste. Hverken John eller undertegnede kan drages til ansvar for guidens indhold eller anbefalinger.

Hvis du vil vide mere om regnskab og bogføring, så overvej at lægge vejen forbi John’s hjemmeside om iværksætteri og økonomi.

Alrighty – let the guide begin! 

Skal jeg have et CVR-nummer for at starte egen virksomhed?

Skal jeg have et CVR nummer?Okay, du har lavet en hjemmeside og er måske begyndt at tjene lidt penge på nettet. Godt klaret!

Men hvad nu – hvordan betaler jeg skat? Hvad med det der moms? Og skal jeg have et såkaldt CVR-nummer (tidligere SE-nummer) for at starte egen virksomhed?

Det sidste spørgsmål først … Jep, du skal (formentlig) have et CVR-nummer.

Her er hvorfor:

Hvis din samlede omsætning forventes at overskride 50.000 kr. indenfor en 12-måneders periode, så skal du have et CVR-nummer. Bemærk her, at der ikke er tale om et kalenderår, men i stedet en 12-måneders sammenhængende periode, f.eks. marts 2013 til marts 2014.

En typisk ting jeg hører er, at folk rynker på næsen, når de hører beløbsgrænsen. “Jeg omsætter aldrig for 50 kilo, jeg er jo helt ny!”

Men 50.000 kr. er faktisk ikke særlig meget. Tænk på at omsætningen er før dine omkostninger, som f.eks. adwords, Facebook marketing og elance-fee. 50.000 kr. er kun lidt over 4.000 kr. om måneden!

Og du kan altså ikke vente med at oprette dit CVR-nummer, til du overstiger de 50.000 kr. Du skal oprette det, så snart du kan fornemme på din udvikling, at du overstiger beløbsgrænsen. Giver det mening?

Derfor lyder min helt korte anbefaling, som jeg også selv fulgte, da jeg startede ud: Hvis du er seriøs med dit iværksætterliv (uanset om du er solo- eller bijobber), så opret et CVR-nummer med det samme! (Klik her for at oprette et CVR-nummer)

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du skal nappe et CVR-nummer nu, så læs mine afsluttende bemærkninger nedenfor.

Fordelen ved at have et CVR-nummer:

 • Du kan trække moms fra på de ting du køber (fx. blyanter, computer og konferencer)
 • Mange virksomheder ser det som et troværdighedsstempel, at du er CVR-registreret!*
 • Du kan få en aftale med NETS (og derved modtage dankort på din hjemmeside)

* Bemærk dog, at det er muligt at få et CVR-nummer uden at være momsregistreret med det nye PMV

Ulempen ved at have et CVR-nummer:

 • Du skal lave momsregnskab (bare rolig, mere om det senere!)

Valg af selskabsform

Valg af selskabsform (enkeltmandsfirma)Udmærket. Nu skal du vælge, hvilken selskabsform du skal oprette.

Hvis du er bijobber ligesom mig, så skal du 9 ud af 10 gange vælge en såkaldt enkeltmandsvirksomhed. Det er den simpleste selskabsform, hvor du selv hæfter for hele molevitten. Men hvad betyder det så i praksis?

Det betyder, at hvis dit firma ‘synker’, så går du ned med skuden. Men det er nu ikke så slemt, som det lyder. En af fordelene ved at være digital iværksætter er, at vi ikke har de store udgifter forbundet med vores virksomhed, hvorfor det er svært at forestille sig, at dit firma går konkurs.

Hvis du vil have en partner med i firmaet (f.eks. kæresten eller din lillebror) så vælg i stedet et I/S (interessentskab), som er det samme som en enkeltmandsvirksomhed – blot med 2+ ejere!

Hvis du har startkapitalen og ambitionerne på plads, så er et ApS eller IVS måske noget for dig. Går du med disse overvejelser, vil jeg anbefale et IVS, da det er billigere at søsætte. Læs evt. denne korte artikel, der forklarer fordelene ved et IVS.

Valg af regnskabsprogram (vigtigt!)

Et af de vigtigste lovkrav til at drive en (enkeltmands-)virksomhed er, at du skal kunne dokumentere dine udgifter og indtægter løbende!

Selvom du sikkert kan slippe afsted med at lave dit regnskab i Excel, så vil jeg kraftigt anbefale dig at bruge et regnskabsprogram! Et regnskabsprogram gør din hverdag en zillion gange nemmere – tro mig, jeg taler af erfaring.

E-conomic regnskabsprogramJeg bruger E-conomic (aff. link) i min virksomhed, og dem er jeg super tilfreds med af tre årsager:

1# Det er utrolig nemt at finde ud af. Designet er brugervenligt, så selv jeg kan være med (og som du nok kan huske, så klarede jeg mig ikke særlig godt i erhvervsøkonomi!)

2# Det er super billigt. Start-up pakken koster 99 kr. (uden moms – det skal man lige vænne sig til) om måneden. Det fås ikke meget billigere!

3# Alle bruger e-conomic. Fordelen ved det er, at hvis du på et tidspunkt vælger at få en bogholder eller revisor til at hjælpe dig med regnskabet, så kan de tilgå dit regnskab direkte fra deres egen computer. Vælger du et mindre kendt regnskabsprogram, så risikerer du, at din nye svigermor (som tilfældigvis er freelance-bogholder) ikke kan hjælpe dig med momsregnskaberne, da hun ligesom mange andre ‘kun bruger e-conomic’.

Er du ikke vild med E-conomic så overvej i stedet Dinero, som er et regnskabsprogram startet af fyren bag Amino, Martin Thorborg. Jeg har ikke selv erfaringer med Dinero, men har hørt mange gode ting om det. Dinero har en gratis light-version, og en pro-version, der koster det samme som e-conomic (99 kr. hver måned). Bemærk her, at hvis du følger min guide til punkt og prikke, så er du nødt til at købe en pro-version af Dinero, idet jeg bruger en bogholder. (Mere om det senere!).

Okay, vi har nu fået os et CVR-nummer, valgt selskabsform og fundet os et regnskabsprogram. Det kører i olie..

Regnskab i hverdagen (gaab)

RegnskabBare lige off the record, så prøvede jeg at finde en sexet overskrift til dette afsnit, men jeg magtede ikke opgaven!

Men før du falder i søvn, så lover jeg dig, at det faktisk er nemmere end forventet. Jeg har nemlig implementeret et par processer, der gør regnskab til en leg (arh, overdrivelse fremmer forståelsen!).

Sådan håndterer jeg mit regnskab i hverdagen …

Dramatisk pause hvor spændingen øges sekund for sekund (nå ikke?).

Hver gang jeg får et salg: Når jeg sælger et digitalt produkt, så bliver ordren automatisk oprettet i min webshop (Woocommerce). I samme sekund det sker, bliver der automatisk udsendt en mail til kunden indeholdende 1) downloadlink til produktet og 2) en faktura.

Jeg skal altså intet foretage mig i forbindelse med transaktionen. (Hvis det er sort snak for dig, så læs mit indlæg om Woocommerce og salg af digitale produkter).

Hver gang jeg får en regning: Hver gang jeg får en regning (fx. for en ny computer eller et stykke software), gør jeg en af følgende ting:

Er der tale om en elektronisk faktura (på mail), så sørger jeg for at markere mailen med et rødt flag. Når jeg så har betalt regningen, så laver jeg flaget om til et orange flag. Når jeg så skal lave mit momsregnskab, så kan jeg jo blot printe (eller sende) alle mine betalte fakturaer til min bogholder.

Regnskab

Hvis jeg modtager en fysisk faktura (typisk fra Elgiganten, uhm …), så arkiverer jeg den i en mappe under mit skrivebord. På den måde har jeg altid mere eller mindre styr på alle mine kvitteringer. Jeg får nemlig brug for dem, når jeg skal lave mit … momsregnskab!

Momsregnskab (og mit hemmelige supervåben AKA bogholder)

Start af egen virksomhed med bogholderSom du måske ved, så skal du som CVR-registreret virksomhedsejer udarbejde et momsregnskab hvert kvartal (dvs. 4 gange hvert år i starten, og 2 gange om året senere).

I starten tog det mig 2 dage (og 12 Redbull’s) at lave mit momsregnskab. I dag kan jeg gøre det på halvanden time. Her er mit hemmelige våben:

Jeg har allieret mig med en bogholder. (Wuhuu … Fantastisk beslutning).

Samarbejdet mellem mig og min bogholder er vanvittigt smart. Min bogholder har nemlig et særligt login til min e-conomic-konto, hvor hun kan lave mit momsregnskab og alt det andet pjat. Det betyder i praksis, at jeg blot skal sørge for at sende mine fakturaer til bogholderen – and I’m done!

Jeg har endda været så snedig (hvis jeg selv skal sige det), at få min bogholder til at angive mine momstal på SKATs (oldnordiske) hjemmeside hvert kvartal. Og det er en smart feature som SKAT ganske overraskende tilbyder alle virksomheder!

Men kan jeg ikke bare selv lave mit regnskab? Jo, selvfølgelig kan du det. Men lad mig advare dig. Det er stressende, ulogisk og det fjerner fokus fra det, du burde bruge din tid på – nemlig at lave og sælge dit produkt.

Hvor ofte skal man sende fakturaerne til bogholderen?

Hvor ofte man skal bogføre, er et spørgsmål, der deler vandene.

Nogle siger minimum en gang om ugen, men andre siger, man sagtens kan gøre det en gang hvert kvartal.

Hvis du bruger en bogholder, så er der ingen tvivl om, at det er nemmest bare at sende alle fakturaerne en gang hver kvartal – lige inden momsafstemningen. Men er det lovligt? Står der ikke, at man skal bogføre ‘snarest muligt’ i loven?

Tja, som sagt er det ikke nemt at få noget endegyldigt svar. Men efter at have talt med en del forskellige regnskabskyndige, er jeg kommet frem til følgende:

Har du ganske få fakturaer og meget få kreditorer, så er det okay at bogføre en gang hvert kvartal. Har du derimod bunkevis af fakturaer, har penge tilgode hos et hav af firmaer og personer osv., så ville jeg nok begynde at bogføre månedligt – eller måske endda ugentligt.

Dette er i øvrigt i overensstemmelse med Anette Sands anbefalinger i denne video om bogføring.

Konklusionen er altså, at hvis du driver en lille online-virksomhed (som mig), så er det okay blot at sende alle regninger etc. til bogholderen hver 3. måned. Men hvis du vil være helt sikker, så ring evt. til SKAT og få et bindende svar (måske du har mere held med dem, end jeg havde).

Vent! Jeg ved, hvad du tænker: Hva’ koster så’en en bogholder?

Godt spørgsmål. Her er, hvad jeg betaler om året:

Momsregnskab (4 timer à 395 kr. x 4 kvartaler) = 6.320 kr.

Årsregnskab (3 timer à 395 kr.) = 1.185 kr.

I alt betaler jeg altså cirka 7.505 kr. ekskl. moms for at have en dame til at lave alle dele af mit regnskab.

Jeg vil kraftigt anbefale dig at hyre en bogholder. De fleste seriøse bogholdere tilbyder endda et gratis møde, hvor de hjælper dig med at sætte E-conomic op (eller hvilket regnskabsprogram I nu begge bruger), samt gennemgår de forskellige poster med dig. På dette møde kan du også afdække eventuelle spørgsmål, du har indenfor regnskab og økonomi. Det var en kæmpe hjælp for mig i begyndelsen (tak, Helle).

Men skal jeg overhovedet betale moms af digitale produkter?

Digitale produkter momsJa, du skal (desværre) betale moms af digitale produkter, selvom det kan virke lidt mystisk!

I Sverige har man differentieret moms, således at momsen varierer efter, hvilket produkt der er tale om. F.eks. er momsen på e-bøger i Sverige markant lavere end f.eks. slik og alkohol. Så langt er vi desværre ikke i Danmark endnu!

Derfor skal du betale almindelig moms (25 %), når du sælger dine digitale produkter, herunder PDF-filer, lydfiler og medlemsabonnementer.

NOTE: Sælger du digitale produkter til udlandet, så skal du betale moms i det land, hvor din køber bor. Besværligt? Lidt, men ikke umuligt. Skriv en kommentar hvis du har brug for hjælp.

Sådan gør jeg mit momsregnskab klar til bogholderen på under 1,5 time

MomsregnskabSom sagt så er momsregnskabet ikke noget jeg frygter … længere!

Det vil sige, det er heller ikke noget jeg ligefrem glæder mig til, men det er okay. Det skal bare ordnes, ligesom vasketøjet!

Selvom det kan virke ligetil at printe sine indtægter og udgifter og sende dem til sin bogholder (eller klare det selv), så er der et par faldgruber, som du for alt i verden skal undgå.

Udgifter:

Den første faldgrube handler om ‘forsvundne fakturaer’. Alle selvstændige kan tale med om denne problemstilling. Fakturaer er ligesom sokker, de forsvinder konstant!

Derfor har jeg lavet et kontrolark, som jeg minutiøst udfylder, hver gang det er tid til at sende fakturaerne til min bogholder. Sådan gør jeg:

1# Printer kontrolarket ud! (Du kan hente det her)

2# Tjekker min virksomhedskonto igennem for udgifter. Måden jeg gør det på, er ved at logge ind på min netbank og vælge hele perioden, f.eks. 1/1 til den 30/3, hvorefter jeg skriver alle udgifterne ned på arket.

3# Finder alle mine regninger. Både dem der ligger på mail (print) og de fysiske regninger, der ligger i min mappe under skrivebordet.

4# Krydstjekker alle mine udgifter på mit kontrolark med de printede regninger (vigtigt!). Hver postering på mit kontrolark skal have en matchende faktura. Hvis ikke det er tilfældet, så har jeg kvajet mig! Og så må jeg skaffe den forsvundne regning igen (evt. ved at skrive til firmaet).

Hint: Det er ofte de løbende regninger man glemmer, f.eks. regninger fra Yousee, Aweber eller Marketers.dk.

Det kan virke som en lidt omstændelig proces, men jeg har desværre erfaret, at det er nødvendigt! Det er bare brandærgerligt at glemme at trække en udgift fra (penge ud ad vinduet!).

Indtægter:

Din bogholder skal også have information om alle dine indtægter. I starten printede jeg alle mine salgsfakturaer ud og sendte dem til bogholderen, men det er blevet for omstændeligt nu, hvor jeg ofte har flere hundrede salg hvert kvartal.

Derfor laver jeg nu blot en oversigt over alle mine salg i et excelark og printer det ud. I excelarket står der et ordrenummer, dato, efternavn, beløb og moms for hver kunde (+vej og by). I bunden af excelarket har jeg så udregnet den samlede omsætning og den samlede moms.

Det ser sådan ud i Excel:

rengskab i excel

Jeg laver en udskrift som denne for hver af mine Woocommerce webshops. For at eksportere din ordrehistorik i Woocommerce kræver det, at du har installeret et plugin til formålet. Der findes flere muligheder:

Færdig med regnskabHusk også at printe eventuelle affiliate-indtægter (fra eksempelvis Partner-ads) og sende dem til din bogholder.

Når du har eksporteret alle dine ordrer, så er der blot tilbage at sende dine bilag til din bogholder (eller uploade dem til en Dropbox mappe og give din bogholder adgang.) Efter et par uger modtager du en kvittering fra din bogholder, som fortæller dig, om du skal betale moms eller have penge tilbage (næppe!).

Det beløb angiver du så på SKAT.dk (eller får din bogholder til at gøre det for dig) og betaler regningen. That’s it!

Før du kaster dig ud i det, så tjek lige nedenstående huskeliste ud, for at se om du har husket det hele.

Huskeliste

Trin #1: Skal jeg have et CVR-nummer? Ja, få det nu bare lavet så snart du begynder at tjene penge. Registrer din virksomhed her.

Trin #2: Hvilken selskabsform skal jeg vælge? Er du bare dig selv, så vælg et enkeltmandsfirma.

Trin #3: Hvilket regnskabsprogram? Først og fremmest – du skal have et regnskabsprogram! Jeg anbefaler E-conomic, som jeg selv bruger.

Trin #4: Skal jeg have en bogholder? Din tid er for kostbar til at sidde og lave regnskab – derfor, find en bogholder.

Trin #5: Hvordan laver jeg mit moms- og årsregnskab? Det laver din bogholder. Du sender bare alle dine indtægter og udgifter til bogholderen, og så er du færdig!

Det bliver da ikke meget nemmere. Spørgsmål? Jeg har fået John til at kigge forbi og svare på dine spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor. Tak, John – you’re the man!

TJEN 10.000 KR HVER MÅNED!
Vil du vide hvordan du tjener 10.000 kr. hver måned som passiv indkomst? Så se mine 5 gratis videoer nu ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

46 kommentarer

 1. Matthew Stendal 2. februar 2015 at 18:56 #

  Tror vist du skal skifte til Dinero. Så behøves du slet ikke bogholder:) Nu ejer Amino også Agera hvor du kan få tilbud på bogholder, så du kan måske spare penge på den måde selv. Er det ikke værd, at nævne, at selv om man køber Dinero Pro, så er det stadig billigere end hvis man køber Economics? Jeg tjener penge via Adsense ved siden af jeg læser HF og bliver studendt til sommer og så skal jeg læse datamatiker. Synes helt klart flere burde prøve, at lave nogle hjemmesider selv og tjene penge på reklamer eller sælge en ebog som du gør. Der sidder mange folk hjemme i stuerne i Danmark med en god viden om et eller andet, som kunne være relevant fos tusindvis af mennesker, hvis de lavede en hjemmeside om det.

  Svar

  • Tue Lindblad 2. februar 2015 at 19:05 #

   Helt enig Matthew.

   Jeg har leget lidt med Dinero, men uanset hvordan jeg vender og drejer det så vil jeg havde en bogholder med ind over. Det tager ganske enkelt for langt tid at lave selv (selvom både e-conomic og dinero forsøger at gøre det ret simpelt!)

   Og lige en rettelse. Både Dinero Pro og E-conomic koster 97-99 kr. ekskl. moms pr. måned! Eller har jeg misset noget?

   Svar

   • Matthew Stendal 2. februar 2015 at 19:10 #

    Havde helt glemt, at Economic havde ændret deres priser, for de har gjort grund abonnementet billigere, så det matcher med Dinero, så du har ret, priserne på de 2 programmer er der kun 2 kr. forskel 🙂

    Svar

 2. Thomas Løwe 2. februar 2015 at 22:56 #

  God artikel og gode tips til at holde styr på regnskabet.

  Jeg bruger selv Billy’s Billing, som jeg er rigtig glad for. Jeg har omkring 8-9 bilag om måneden, så for mig er det simpelt at lave momsregnskabet, så længe jeg bogfører alle mine fakturaer (en gang om måneden, akkompagneret med deprimeret sukken og hængen med mulen).

  Jeg har indrettet det således at alle mine regninger betales automatisk. Herefter har jeg sat min mail til at indfange alle mails med fakturaer i en mappe jeg kalder “Bilag Klikhuset”. Så går jeg blot ind løbende og henter bilagene, bogfører disse i Billy’s Billing og gemmer dem i månedsopdelte mapper i Dropbox – bare for en sikkerheds skyld 🙂 Om det er smart ved jeg ikke, men det fungerer indtil videre fint for mig.

  Svar

  • Tue Lindblad 3. februar 2015 at 8:31 #

   Hej Thomas,

   Tak for dine input. Det lyder jo rigtig smart, men er lidt overrasket over du kan nøjes med så få bilag. Men det er jo nok en af fordelene ved affiliate vs. salg af digitale produkter. Du slipper jo for adwords, facebook ads, samt alle kundefakturaerne.

   Vi tales ved, Tue

   Svar

   • Thomas Løwe 3. februar 2015 at 11:45 #

    Hej Tue!

    Tja, der er fordele og ulemper ved affiliate 🙂 En af fordelene er at der er meget få bilag, medmindre man elsker IT-udstyr og køber masser af det. Ulempen er til gengæld at man ikke selv er herre over sine salg – en webshop kan lave et fuck-up i trackingen, en annoncør kan lukke sit program, procenterne kan sænkes eller hæves.

    Jeg ville gerne igang med et digitalt produkt en dag – så jeg bogmærker lige denne fine guide, så jeg kan finde den frem den dag fakturaerne vælter ind 🙂

    Svar

    • Tue Lindblad 3. februar 2015 at 11:51 #

     Det har du helt ret i. Der er fordele og ulemper ved hver forretningsmodel. Giv lyd fra dig, hvis du har brug for hjælp til at lave dit digitale produkt.

     Svar

 3. Brian 17. februar 2015 at 17:37 #

  Hej Tue,

  Rigtig god og udførlig guide 🙂

  Jeg har lige et par spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med:

  – Udbetaler du en desideret løn til dig selv, eller lader du overskuddet være i firmaet? Jeg tænker på hvordan det fungerer, hvis du lever af det.

  – Et forslag til at gøre indlægget mere komplet – at du også tager den sidste del af at lave regnskab med – nemlig arkivering. Her kunne jeg godt tænke mig at vide hvordan du gør, sådan rent praktisk. Arkiverer du digitalt eller i fysiske mapper?

  Tak for en fed blog med masser af god hjælp! 🙂

  Svar

  • Tue Lindblad 21. februar 2015 at 21:06 #

   Hej Brian – og mange tak.

   1. Hvis du driver et enkeltmandsfirma, så bliver overskuddet udbetalt hvert år. Du kan i teorien også bare taget 1/12 af det formodede overskud ud hver månede – og så betale lidt tilbage/tage lidt mere, hvis overskuddet bliver mere eller mindre ved årsafslutning.

   Så vidt jeg ved, så kan du ikke lade overskuddet blive i firmaet i et enkeltmandsfirma. Du betaler skat af det hver år i forbindelse med årsregnskabet.

   2. Jeg afleverer faktisk bare mine regninger og opgørelse over salg til min bogholder, så opbevarer hun dem. Selve informationerne om alle mine kunder bliver opbaret i hjemmesidesystemet (jeg bruger WordPress) og hos min bogholder.

   Det var så lidt – vi tales ved. Tue

   Svar

 4. Rasmus Sørensen 9. september 2015 at 23:52 #

  Jeg er helt grøn men overvejer at starte mit egent firma. Men i starten vil jeg køre det som noget ekstra. Jeg vil sætte min arbejdes tid ned til 28 times og så arbejde resten på mine egne projekter, så jeg har noget kapital i mellem tiden.

  Mit spørgsmål ligger så i afregning af moms og løn til mig selv. Jeg vil sælger min kode pakker på et amerikansk site som hedder http://codecanyon.net.

  Site tager 30 % af salget til omkostninger, det vil sige jeg selv får 70%, som jeg forstå på det skal jeg så betalge moms af de 70%. Så er der ikke så meget tilbage og her efter og så skal jeg også betale skat når jeg får det udbetalt i løn.

  Er det sådan det udregnes eller har jeg misforstået noget?

  Samt hvordan laver jeg regnskab over noget som bliver håndteret på et andet site, som jeg ikke selv har styr over, og ikke kan se hvor de bliver solgt henne?

  Jeg har en som jeg laver det sammen med, som får halv dele, men ikke er med i mit firma, da han eger sit egent i usa, kan jeg så stadig lave et enemands firma i Danmark og hvordan register jeg det?

  Svar

  • Tue Lindblad 3. oktober 2015 at 7:31 #

   Hej Rasmus.

   Lad mig først lige gøre det klart, at jeg ikke er revisor el.lign. Så mine svar er alene et udtryk for hvad jeg ville gøre.

   Jeg sælger selv apps på Apple Appstore og her er der ikke noget der hedder moms – uanset hvor mine apps sælges til (f.eks. Danmark.)

   Derfor vil jeg ikke mene, at du skal koncetere dig om at afregne moms af produkter solgt over f.eks. Codecanyon.

   Du skal naturligvis betale skat af de penge du tjener.

   Vedr. regnskabet så får du vel bare en check hver måned på f.eks. 1.000$. Beløbet lægger du bare ind i dit regnskabsprogram som “salg”, ligesom du ville gøre hvis du fik en check fra en hvilken som helst anden spiller.

   Vedr. dit sidste spørgsmål vedr. din amerikanske partner, så ser jeg ikke noget problem i det. Men ring til SKAT og fremlæg din sag. De er meget hjælpsomme 🙂

   Venlig hilsen Tue

   Svar

 5. Anni Andersen 16. september 2015 at 19:32 #

  Hvilken betydning har det, hvis man ikke helt kan finde den hovedbranche/ betegnelse som man mener ens firma hører under?

  Svar

  • Tue Lindblad 3. oktober 2015 at 7:33 #

   Hej Anni.

   Jeg har fået dette spørgsmål en del og jeg kan kun svare ud fra hvad jeg selv ville gøre (jeg er ikke revisor.)

   Find en kategori der er tættest på. Vælg den og lad være med at tænke mere på det. Brug i stedet energien på at starte/vækste dit firma. Jeg har aldrig hørt om nogle der har fået ørerne i maskinen grundet dårligt valg af branchekategori.

   Venlig hilsen Tue

   Svar

 6. Mette Winther 24. september 2015 at 9:32 #

  TAK for guide med svar på ting jeg har ledt efter i flere dage!!
  Har dog et par spørgsmål til det med at sælge digitale produkter til udlandet.
  Kan man indsætte noget så momsen i den pågældende købers land automatisk udregnes/ pålægges? (bruger woocommerce)
  Og ved du tilfældigvis også noget om told-reglerne for digitale produkter?
  (har læst retsinformation igennem, men blev ikke meget klogere :/ )
  Ihvertfald TAK for en MEGET informativ side!! 😀
  NOTE: Sælger du digitale produkter til udlandet, så skal du betale moms i det land, hvor din køber bor. Besværligt? Lidt, men ikke umuligt. Skriv en kommentar hvis du har brug for hjælp.

  Svar

  • John Hannover 3. oktober 2015 at 10:12 #

   Jeg kender ikke umiddelbart et regnskabsprogram som kan styre onestop shop moms som der er tale om her – at hvert salg konteres med det lokale lands moms – men e-conomics og formentlig også Dinero og Billy kan givet sættes op til at klare en del af dig. Jeg tror dog det er nemmest at lave en excel (let lavet automatik) hvor kunden på websiden vælger land fra rullegardin, hvorefter prisen fremkommer med det lokale lands moms og det hele går i en excel (eller anden auto) hvor pris uden moms se + momsen for hvert EU land der er involveret. Den kan man bogføre efter – moms kunne man bogføre en gang i kvartal når der skal one stop shop indberettes bare
   Der er ikke told på digitale ydelser, så den del behøves du ikke bekymre dig om.
   Læs mere om moms og digitale ydelser her http://johnhannover.blogspot.dk/2014/08/nye-momsregler-for-en-del-ydelselssalg.html
   vh http://www.johnhannover.com

   Svar

 7. Rasmus Christensen 21. november 2015 at 23:05 #

  Hej Tue
  Tak for en god artikel!
  Jeg har et spørgsmål om digitalt salg til udlandet, som jeg håber, at du kan svare på.

  Hvis en virksomhed sælger digitale produkter via
  internettet til forbrugere, der bor i lande uden for EU, f.eks. USA skal virksomheden så registreres som eksportør hos erhvervsstyrelsen?

  Med venlig hilsen
  Rasmus

  Svar

  • Tue Lindblad 8. december 2015 at 15:55 #

   Hej Rasmus.

   Puha, det var et avanceret spørgsmål. Jeg ved det ganske enkelt ikke! Jeg kan komme med et par punkter der taler både for og imod, men jeg ved ikke hvad det endelige svar er.

   Jeg er registreret som eksportør, idet jeg oprindelig startede mit firma for at sælge amerikanske (fysiske) fitness produkter i en webshop.

   Beklager – måske andre ved det?

   Svar

  • Mette Winther 8. januar 2016 at 21:53 #

   Så vidt jeg er kommet frem til skal man registres for eksport (og import hvis noget “kommer retur -ved ikke om det er muligt) -jeg forsøger også at sælg digitale produkter til ind & ud land 🙂

   Svar

 8. Stine Jørgensen 8. december 2015 at 17:49 #

  Hej Tue 😊
  Jeg må sige at jeg sugede dine ord til mig, og vel skrevet for de af os som ikke fatter en skid…
  Min tanke var osse at betale mig fra det, men samtidig ønsker jeg indsigt.
  Nu er det jo bare sådan at min virksomhed bliver i form af butik og ikke nethandel…

  Svar

  • Tue Lindblad 3. januar 2016 at 12:45 #

   Hehe, de fleste – mig selv inklussiv – fattede ikke så meget i starten.

   Jeg er stærkt tilhænger af at betale sig for alt det regnskabstekniske – ligegyldigt om der er tale om webhandel eller en fysisk butik.

   Held og lykke med butikken – vh. Tue

   Svar

 9. Brian 13. februar 2016 at 3:59 #

  Hej Tue

  Som en mand der overvejer at starte en lille sidegesceft.. fandt jeg din side meget oplysende.. så tak for det 😉

  Jeg skal nok starte en virksomhed som i opstartsfasen blir salg af hjul til biler og måske også polering af biler.
  Dette vil som udgangspunkt i være mund til mund og måske lidt via sociale medier.

  Spørgsmål er her.
  Vil det ikke til en hver tid være mest smart at starte en ivs? på den måde kan man jo ikke hæfte for noget når nu man har børn, bil, hus og alt det man holder mest af?

  mit mål er at sælge ca 1-15 sæt fælge i måneden indtil der blir lidt penge at lege med. men du siger det er alt for tidskrævende at lege bogholder. Jeg tænker at hvis man laver det med det samme hver gang man har gennemført en ordre som jo vil være
  1: Ordremodtagelse/betaling fra kunden (1000kr ind)
  2: Faktura til kunden
  3: Bestilling af varen ved min grossist/Nok med dispocitum el fuld beløb (800kr ud)
  4: Ordrebekræftelse/faktura
  5: Ordre slut
  6: 200kr i overskud
  7: middag med grossit 50kr
  7: Husleje 300kr
  8: moms tilbage 😉 (bar for sjov)

  Nu har jeg ikke lige kontaktet dinero, men jeg forestiller mig at det er det de stiller til rådighed til deres kunder. burde man så ikke kunne trække dette fra systemet med det samme og gi til revisor?
  Her tænker jeg selvfølgelig hvis man også husker at køre div. små ting ind med det samme.

  Svar

  • Brian 13. februar 2016 at 4:02 #

   how jeg mener selvfølgelig indtil man rammer en vis mængde. yderligere tænker jeg om det ikke gir større indsigt i din egen virksomhed.

   eller har man bar automatisk det ?

   Svar

   • John Hannover 13. februar 2016 at 12:12 #

    Jo du skal bestemt da kontakte en revisor – for dels af finde ud af om du skal starte IVS eller personliv virksomhed – omkostningerne er ret forskellige faktisk – http://johnhannover.blogspot.dk/2013/04/personlig-virksomhed-is-eller-starte-i.html
    Jeg ved ikke om du er nødt til at kopiere linket eller om det bliver til at klikke på.
    Moms f-.eks. er slet ikke noget der betyder spor for resultatet – så glem moms ind og ud hvad det angår
    Jo du kan trække regnskabsprogram og revisor fra

    Overvej stærkt min E-bog om at gå SELVSTÆNDIG som omfatter både personlig virksomhed og selskaber som IVS – regler – lovkrav – skat moms og en masse mere du garanteret vil ha glæde af
    Igen skal du måske kopiere linket ind i browser
    http://jh-e-books.blogspot.dk/2015/09/selvstndig.html
    vh John H

    Svar

 10. peder 8. april 2016 at 18:12 #

  Hej,
  Spændende info. Har dog lige endnu et spørgsmål.

  Nu siger vi jeg registrerer min virksomhed og går ud at købet et måleapperat til 40,000 (ex moms – altså 50,000 inkl.)
  Så kan som registreret virksomhed trække de 10,000 fra. I moms regnskabet..
  Efter 1 år finder jeg så ud af, at min idé som selvstændig alligevel ikke var nogen god idé og vil “lukke biksen”
  Hvad med det måleapperat jeg købte – vil skat så sige, at hov, så skal du betale den moms eller hvordan
  Og generelt, hvis man nu vil lukke biksen, er det så ligetil, eller vil skat så kræve yderligere penge for de ting man evt. har købt

  Svar

  • John Hannover 12. april 2016 at 18:29 #

   Hvis du skal lukke, så skal alt du har købt sælges ud- Enten til 3. part eller til dig selv med moms og er det under et år – så med fuld moms 10.000 kr
   år 2 med 80% moms og således frem til år 6 hvor moms er 0
   Intet du har købt må blive i virksomheden – alt skal købes ud igen

   Svar

 11. Bjørn 15. juni 2016 at 15:04 #

  Hej.

  Rigtig god og informerende artikel. Her er mit spørgsmål

  Hvis nu jeg gerne vil reparere iohones, og for mig et CVR nummer, kan jeg så trække Momsen fra de reservedele jeg skal købe?

  Svar

  • John Hannover 15. juni 2016 at 15:38 #

   Forudsat du er momsregistreret i dit CVR så kan du trække moms fra reservedele købt med dansk moms (hvor moms fremgår af regningen) – For varer fra udlandet skal du bogføre importmoms og angive den -. men den skal så ikke indbetales. Til gengæld skal du lægge moms på dit salg
   Overvej min E.bog om personlig virksomhed CVR med en masse let forståeligt om stiftelse, skat moms og en masse andet http://jh-e-books.blogspot.dk/2015/09/personligvirksomhed.html God vind med det i alle fald

   Svar

 12. owo ododo 27. juni 2016 at 22:07 #

  OMG det virkelig fungerer inden for 48 timer, er jeg stadig i
  total overraskelse, at gennem Dr. OWO ODODO stave min
  kæreste var i stand til at komme tilbage til mig inden for 48
  timer, dette jeg aldrig forventet, fordi jeg aldrig har set
  noget, der får virkning fra mennesker som denne. Først når
  jeg læser nogle vidnesbyrd på internettet om Dr. OWO
  ODODO jeg vidste aldrig, han var denne stærke, men jeg er
  glad lige, at jeg kontaktede Dr. OWO ODODO. Du kan også
  kontakte Dr. OWO ODODO ved at reller skrive Dr.OWO ODODO Gennem Dr.
  OWOODODOSPELLCASTER04@GMAIL.COM

  Svar

 13. mikael christiansen 30. august 2016 at 20:28 #

  Hvad hvis er hobbyvirksomhed honorar .hvordan laver man en faktura så ?

  jeg har læst man giver sit cpr nummer , men man skal være sikker de får alle udgifter da man har flere udgifter end indtægter man skal jo først betale skat når der er overskud .´?

  Hvis korrekt som læst nogle steder at man skal bruge sit cpr nummer hvordan undgår man det bliver misbrugt da en person jeg kender brugte det men fandt først 5 år efter udad sket da jeg troede på folk er ærlig ?

  hvordan laver man sådan en faktura og hvad gør jeg hvis de register til skat uden mine udgifter eller skriver et for højt beløb ?

  Svar

  • John Hannover 30. august 2016 at 20:55 #

   som helt alm faktura på det fulde beløb med ens CPR

   Så kommer hele beløbet som indtægt i rubrik 12 og så sætter man alle sine udgifter, som man kan dokumentere alene har at gøre med indtægten, i rubrik 29 og får fradrag

   Svar

 14. owo ododo 30. august 2016 at 21:00 #

  OMG det virkelig fungerer inden for 48 timer, er jeg stadig i
  total overraskelse, at gennem Dr. OWO ODODO stave min
  kæreste var i stand til at komme tilbage til mig inden for 48
  timer, dette jeg aldrig forventet, fordi jeg aldrig har set
  noget, der får virkning fra mennesker som denne. Først når
  jeg læser nogle vidnesbyrd på internettet om Dr. OWO
  ODODO jeg vidste aldrig, han var denne stærke, men jeg er
  glad lige, at jeg kontaktede Dr. OWO ODODO. Du kan også
  kontakte Dr. OWO ODODO ved at reller skrive Dr.OWO ODODO
  Gennem Dr.
  OWOODODOSPELLCASTER04@GMAIL.COM

  Svar

 15. mikael christiansen 31. august 2016 at 18:20 #

  1000 tak svaret , show artist erhverv de ikke højeste betalte som jo de normale stripper , danser , musiker , er der jo et stort problem hvis man vil have faktura pris hver gang er det nødvendigt at bruge penge af egen lomme da en del skatte afgørelser i mit erhverv er det ikke godkendt at almindelige tøj fratækkes som udgift , da det er vigtigt få det faktura beløb hver gang må man bruge af egen lomme de penge , dog er det problematiske at reelt er priserne generelt for lave i disse brancher , så man kan få overskud og tilfredse kunder , da man hvis ikke får den faktura pris er der uorden i regnskabet .

  Det bedste er derved betale af egen lomme til det almindelige tøj derved får de faktura hver gang , det skal dog siges jeg ved så meget at tilbage før disse afgørelser var det almindeligt at disse udgifter blev fratrukket som udgift , jeg har dog ikke set som helhed at priser i branchen er steget efterfølgende disse afgørelser

  Svar

 16. Andreas M 12. november 2016 at 23:29 #

  Er det sikkert at starte sit egen virksomhed?
  Hvis det ikke løber så godt for ens virksomhed og man tjener ikke nok, kunne man så endu skrifte og lave noget andet som et normalt job?

  MVH

  Andreas M. .

  Svar

  • john 12. november 2016 at 23:48 #

   Man kan jo aldrig sige det er sikker at blive selvstændig. Man KAN tabe en masse penge hvis man er uforsigtig og uheldig.
   Du kan slet ikke være sikker på andet end dig selv og din forretning, hvis du vil være selvstændig

   Svar

 17. Casper 9. april 2017 at 21:38 #

  Kan jeg godt starte er firma, som fx. Vasker og rengøre biler.
  hvis der ikke er nogen indtægt og har en bil i halv erhverv, kan jeg så godt indbetale penge til firmaet for at betale afgiften

  Svar

 18. Caroline Nielsen 28. juli 2017 at 11:02 #

  Super guide!
  Jeg går med i iværksætter i maven og overvejer stærkt at lave en webshop (med fysiske produkter), men jeg er HELT grøn, men din artikel har givet mig blod på tanden og gjort processen mere overskuelig, så nu vil jeg prøve!

  Jeg har tænkt mig at starte i det meget små og arbejde mig opad meeeen jeg har lige lidt spørgsmål som jeg håber du/i kan svare på:
  – Hvis jeg reg. som enkeltmands virksomhed UDEN CVR skal jeg vel ikke lave momsregnskab? Jeg kan forstå at ‘bag delen’ ved dette er at jeg så heller ikke kan købe momsfrit, men hvis jeg nu vil sælge brugt udstyr køber jeg det ikke momsfrit alligevel og så kan det vel godt betale sig ikke at have CVR nummer eller har jeg misforstået noget?
  – Hvis jeg reg. MED CVR nummer skal jeg lave momsreg. Men igen.. er det brugt er der vel ikke moms på? og hvad er det så jeg skal registre?
  – Kender du/i evt. en guide til hvordan man laver momsreg.? ved du siger det er besværligt, meeeen hvis jeg starter i det små tror jeg godt processen kan bliver overskuelig alligevel. Uanset hvad har jeg tænkt mig at prøve (og måske blive klogere..)
  – ift. webshops er der så nogle der er bedre at bruge end andre? Jeg vil gerne have en side hvor jeg selv står for uploade, design og at køre den (dog uden brug af koder!), men jeg kan ikke rigtig gennemskue hvor det er bedst at købe en ‘licens’ til.

  Håber du/i kan hjælpe!
  Tak for guiden! Den er guld værd!

  Svar

 19. Palle Dall Larsen 22. august 2017 at 16:30 #

  Hej.
  Du skriver at der er specielle moms-forhold som gør sig gældende i forbindelse med salg af digitale produkter til udlandet. Kan du oplyse hvor jeg kan finde mere information om emnet ? Vi sælger opskrifter som downloades som pdf-filer. Både til EU og lande udenfor EU.

  Svar

 20. Sussie Pedersen 18. november 2017 at 20:01 #

  Behøver bogholderen at have total adgang til min (firmaets) bankkonto ?
  Er det ikke nok at bogholderen får kontoudtoget fra banken ?

  Svar

 21. Andy James 5. januar 2018 at 1:10 #

  Har du brug for et lån eller kortsigtede penge med en relativt lav rente så lav som 2%? Vi tilbyder forretningslån, personlige lån, boliglån, auto lån, gældskonsolidering lån e.t.c. uanset din kredit score. Vi er garanteret i at udlevere finansielle tjenesteydelser til vores mange kunder over hele verden. Med vores fleksible udlånspakker kan lån behandles og overføres til låntageren inden for 8 timer. kontakt os via: andyjameslending@outlook.com

  Svar

 22. Franklin Dobson 4. februar 2018 at 17:59 #

  Leder du efter et lån med uopsættelighed? Ønsker du at betale dine regninger og købe ejendomme?
  Investeringslån Bygge kredit? Jeg kan garantere dig 8 timers godkendelse af lånet. Vi er et investeringsselskab i verdensklasse, der tilbyder alle former for finansielle tjenesteydelser med fleksible tilbagebetalingsvilkår og en rettidig afslutningstid. Kontakt os på: dobsonquickloan@gmail.com for detaljerede oplysninger.

  Svar

 23. Franklin Dobson 7. februar 2018 at 19:54 #

  Har du brug for et kortfristet lån eller penge med en relativt lav rente på 2%? Vi tilbyder forretningslån, personlige lån, boliglån, auto lån, gældskonsolidering lån e.t.c. Det er ligegyldigt din kredit score. Vi er garanteret at yde vores finansielle tjenesteydelser til mange af vores kunder over hele verden. Med vores fleksible udlånspakker kan lån behandles og overføres til debitor inden for 24 timer. kontakt os via: dobsonquickloan@gmail.com

  Svar

 24. william james 23. februar 2018 at 6:51 #

  Er du i økonomiske vanskeligheder? Vil du starte din egen virksomhed? Lånefirmaet etablerede menneskerettighedsorganisationer rundt omkring i verden med det ene formål at hjælpe de fattige og de mennesker med økonomiske vanskeligheder, de lever. Hvis du ønsker at anmode om et lån, skal du returnere til os med følgende emailoplysninger:
  [Worldwideloanfirm1999@gmail.com]

  Hvis du har brug for et lån til din virksomhed eller for at betale din gæld, bedes du kontakte os så snart som muligt at behandle dit ansøgningsskema

  LÅNANSØGNINGSANVISNING FULD UD OG RETUR NU.

  Fulde navn:
  Lånebeløb:
  Lånets varighed:
  Månedlig indkomst:
  Land :
  Køn:
  Telefonnummer:
  Fødselsdato :

  Tak Gud velsigne verdens brede lånfirma
  (worldwideloanfirm1999@gmail.com)

  Svar

  • elijah Roland 25. februar 2018 at 13:16 #

   Hej Alle, har du brug for et lån? Søger du penge til at udbetale kreditter og gæld? Vi tilbyder lån uden kreditcheck, ingen sikkerhedsstillelse, enkle trin, hurtig finansiering og lav rente på 3%. Kontakt os i dag via email: elijahloanfirm@outlook.com

   Svar

 25. Casper 23. juni 2018 at 18:03 #

  Hvor ville jeg ønske jeg ku få mere hjælp til mine indtjenings ønsker, det er som om jeg bare ikke tør at kaste mig ud i det, er bange for mine ideer vil ødelægge mig og min økonomi, jeg er desværre god til at droppe mine valg og ønsker hvis jeg ikke kan se en reel og sikker måde på det, måske også fordi jeg er bange for at stå med et firma alene :/
  Men virkelig gode tips og råd 🙂

  Svar

 26. Nick 3. januar 2019 at 10:06 #

  Hej Tue

  Hvis man nu udelukkende sælger til USA via en .com hjemmeside, hvordan skal man så forholde sig til moms?

  Mvh
  Nick

  Svar

 27. Peter 18. november 2019 at 14:55 #

  God og udførlig guide der besvarer mange spørgsmål 🙂 I Kontolink er vores mission også at gøre regnskabet nemmere for selvstændige og iværksættere. Derfor et værktøj til at lave automatisk bilagsindsamling.

  Vil man vide lidt mere om at håndtere regnskab og bilag i 2019 kan man læse med her https://kontolink.com/bilag-og-kvitteringer/

  Svar

Skriv et svar

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og lær at lave din egen
passive indkomstkilde