Komplet guide til outsourcing med Upwork

Outsourcing med elance

Updatering 2017: Elance er nu blevet til Upwork, hvorfor artiklen er tilrettet. Artiklen er mere relevant end nogensinde før, selvom enkelte billeder kan afvige en smule fra det nye Upwork-design.

Vil du gerne hyre professionelle programmører eller designere, men kun betale 1/10 af prisen?

Så er du kommet til det rette sted!

I denne komplette guide viser jeg dig, hvordan du outsourcer mange af opgaverne forbundet med online marketing til udlandet via tjenesten Upwork!

Efter at have læst denne guide vil du være i stand til at poste dit eget job på Upwork, skrive en god jobbeskrivelse, vælge den rigtige freelancer og forhandle en fornuftig pris. Wuuup!

Men først: Hvad er Upwork, og hvilke opgaver er ideelle at outsource som dansk iværksætter?

Upwork er Amino freelance på steroider

Upwork minder lidt om Amino Freelancer – bare en trillion gange større!

Upwork kan du som iværksætter poste et job og læne dig tilbage i kontorstolen, mens freelancere fra hele verdenen byder ind på din opgave. Ofte går der ganske få timer, før tilbudene begynder at rulle ind. Du har mulighed for at læse lidt om hver enkelt freelancer og at se hans eller hendes bedømmelser fra andre brugere, før du hyrer vedkommende.

Upwork er helt gratis at bruge for os iværksættere. Det er altså gratis, hvad enten du vælger at hyre en freelancer eller ej.

Ingen stress!

Derfor bruger jeg Upwork næsten dagligt

Da jeg startede min første hjemmeside, overvejede jeg kraftigt at hyre en programmør til at customize mit design. Jeg ville have rettet lidt på farverne og have tilføjet en smule JavaScript her og der. Jeg fik kort efter kontakt til en fyr, som virkede super dygtig og havde 4-5 års erfaring med HTML og Javakode. All good!

Det var først, da jeg så hans timepris på 899 kr. + moms, jeg begyndte at skrige! ARGHHHHH …

På Upwork fandt jeg hurtigt en dygtig programmør fra Pakistan, som kun skulle have 20 $ i timen –  altså 120 kr. Og det bedste var, at fyren havde 200 positive reviews og kunne lave mit job inden for et døgn (det var en søndag!)

Som du kan udlede af mit eksempel, så er Upwork fantastisk for iværksættere fra Danmark!

 5 opgaver du kan (og bør) outsource

 • Programmering: Den her ligger lige til højrebenet! Jeg har outsourcet alle mine programmeringsopgaver (CSS, PHP, JAVA og HTML) til Upwork. Jeg har arbejdet med en del freelancere derinde, men har nu fundet en lille håndfuld, som jeg bruger igen og igen. Det er ufatteligt, hvad du kan få lavet for et par hundrede kroner.
 • Design: Jeg elsker at rode i Photoshop, så jeg plejer at lave det meste design selv, men jeg har benyttet Upwork et par gange til designopgaver, og det gik fantastisk (f.eks. er Onlinebijobbers logo designet af en grafiker fra Upwork for 250 kr.)
 • Video: Jeg har også fået lavet et par videoer og introer på Upwork. F.eks. har jeg fået lavet denne animerede video samt 35 træningsvideoer (fitnessmodel, instruktør og fotograf hyret gennem … UPWORK!)
 • Apps: Skal du lave din egen app til Android eller iphone? Så er Upwork stedet for dig. Jeg fik lavet min første app (‘Protein calculator’ i App Store) via Upwork, og det gik virkelig godt. Jeg tror, jeg var heldig med at vælge en super dygtig programmør i første forsøg …
 • Manuelt arbejde: Alle de “kedelige” og ensformige processer i din virksomhed, som du selv hader at lave igen og igen! Det kunne f.eks. være at klippe dine videoer, uploade dine podcasts, fakturere dine kunder eller udsende din e-bog til anmeldere.

Og her er 3 ting, som jeg ikke vil råde dig til at outsource via Upwork:

 • SEO: Her skal du virkelig holde tungen lige i munden. Jeg ville kun outsource SEO, hvis du virkelig har styr på, hvad du laver, og hvis du er i stand til at beskrive nøjagtigt, hvad du skal have lavet, f.eks. have rettet din URL-struktur eller fjernet noget duplicate content. Lad være med at poste et job a la “Get my website to number 1 i Google!” Det er dømt til at slå fejl – BIG TIME!
 • AdWords eller sociale medier: Problemet er, at 99% af alle freelancerne er engelsktalende, så det vil nok ikke give mening at bede dem om at vælge danske keywords eller håndtere din danske facebookgruppe! Overvej i stedet Amino Freelancer.
 • Personlig velvære: Selvom du sikkert sagtens kunne få en glad pakistaner til at løbe tre gange om ugen (eller endda 14 gange om ugen), så hjælper det dig nok ikke det store. You gotta do it yourself, aight?! Glem aldrig at holde dig i form – det kan være forskellen på succes og fiasko i din online foretning (og liv!)

Okay, det var så en gennemgang af, hvad du kan outsource via Upwork. På nedenstående billede kan du se, hvilke  jobs jeg har fået lavet på Upwork de seneste 6 måneder. Måske du kan blive inspireret?

Elance jobs

Okay, jeg er hooked! Hvordan kommer jeg i gang?

Sweet! Lad os se på, hvordan du bruger Upwork i praksis (2017 update: Skræmbillederne nedenfor har ændret udseende)

#1: Det første, du skal gøre, er at oprette en profil på Upwork.

Husk at oprette dig som en person, der vil hyre (I want to hire).

Opret Upwork konto

#2: Efter du har oprettet dig som bruger (ganske gratis), så klik på den grønne knap oppe i højre hjørne for at oprette dit første job.

Post et job på Elance

#3: Derefter vil du blive bedt om at indtaste detaljerne for dit nye job. Nedenfor har jeg delt denne beskrivelse op og givet et par tips til, hvad du skal være opmærksom på i hver rubrik! (Det er nemlig på denne side, du skal være snu, hvis du vil finde de bedste freelancere og få de bedste priser).

Sådan laver du en KICK-ASS jobbeskrivelse!

Dette er det vigtigste punkt i denne outsourcingguide. Hvis du mestrer at lave en god jobbeskrivelse, så kan det nemlig betyde dygtigere freelancere, bedre priser, mindre ventetid og færre efterfølgende rettelser … eller sagt med andre ord – et bedre og federe resultat!

Nedenfor giver jeg dig mine bedste tips og tricks til jobbeskrivelsen. Har du et tip, så smid en kommentar i slutningen af artikel. Thanks, Tom Hanks!

Name your job (Overskriften): Overskriften skal være sigende og ikke kreativ. Husk at inkludere så mange af dine ord som muligt (f.eks. wordpress, CSS, design, animation, Woocommerce, voiceover etc.)

Eksempel på en dårlig overskrift: “Build me a brand new website.”

Eksempel på en fantastisk overskrift: “Design a vintage header image for my fitness blog!”

Describe it (Selve jobbeskrivelsen): Her gælder det om at være sygeligt grundig og specifik! Beskriv alt, hvad du vil have lavet ned til mindste detalje. Det nytter ikke noget at skrive, at du vil have gjort ‘denne boks større’. Skriv i stedet, at du vil have gjort boksen 23 % større! Kan du se forskellen?

Mine jobbeskriver kan nemt fylde en A4-side, selvom jeg kun skal have lavet en opt-in box til min hjemmeside. Jo flere detaljer – jo bedre tilbud!

Add Attachment (Vigtigt! Tilføj et billede el.lign.): Jeg plejer også altid enten at tegne de ting, jeg vil have lavet, eller at producere en lille video, hvor jeg udførligt forklarer jobbets karakter. Du kan bruge tegneprogramet Skitch til at visualisere dit job og screen recording-programmet Jing til at lave små seje videoer til dine job (Begge programmer er  gratis og fås både til Mac og PC!).

Dette punkt er særligt vigtigt, hvis du skal have lavet design eller hjemmeside/app-programmering.

Select the category of work: Giver nok lidt sig selv! Hvis ikke, så fyr en kommentar af nedenfor.

Set work arrangement (Betaling): Vælg altid en fast pris! Som bijobber er det altid rart at kende sine omkostninger, før man starter på et nyt projekt. Intet kan ødelægge nattesøvnen som tanken om at skulle betale alt for meget for et projekt, hvor omkostninger er løbet løbsk! Derfor – altid fast pris, med mindre du har arbejdet sammen med freelanceren mange gange tidligere.

Skal jeg opgradere mit job ($5) eller vælge gratis-muligheden?

Det næste der sker er, at Upwork prøver at få dig til at betale et lille beløb for at gøre dit job mere synligt over for freelancerne.

Det er en ganske smart strategi, som også anvendes af DBA og QXL mv. (Skriv dette kneb bag øret, når du en dag skal udgive dit eget produkt).

Skal jeg så opgradere eller ej? Du kan med ro i sindet vælge den gratis version – du får RIGELIGT med henvendelser fra seriøse freelancere. Den eneste gang, jeg valgte at betale for lidt mere synlighed og troværdighed, var, da jeg skulle finde en freelancer til at kode en hel hjemmeside for mig – helt fra bunden. Om det gav mig mere seriøse henvendelser, ved jeg ikke, men måske! Alle job under $1.000 ville jeg ikke opgradere.

Okay, nu har du skrevet en knaldgod jobbeskrivelse og oprettet dit første job. Det næste, der sker, er, at Upwork finder en bunke freelancere til dig, som alle matcher dine krav. Inviter bare dem alle! Og bare rolig, der skal nok komme mange flere – med mindre du er på udkig efter en ghostwriter med speciale i fluefiskeri eller sådan noget 🙂

Sådan vælger du den bedste freelancer på Upwork

Har du postet dit første job og fulgt anvisningerne ovenfor?

Så har du sikkert opdaget, at du får rigtig mange tilbud fra interesserede freelancere. Men hvordan hulen vælger man den bedste freelancer?

Freelance vinderNår jeg vælger freelancer, ser jeg på 3 ting.

 • Besvarelsen: Jeg hader standardbesvarelser! Hvis jeg kan fornemme, at deres jobbesvarelse er standardiseret, så fravælger jeg dem ASAP. Jeg ser efter, om de har inddraget nogle af de ting, jeg har nævnt i min jobbeskrivelse, og om de referencer, de deler i besvarelsen, er standardiserede eller specifikke i forhold til mit jobopslag.
 • Anmeldelser: Hvor mange penge har freelanceren tjent på Upwork, og hvor mange tilbagevendende kunder har freelanceren? That’s good stuff. Læg meget vægt på disse to tal.
 • Pris: Af og til vil du få et tilbud fra en freelancer, uden pris! Sker dette, så fravælger jeg freelanceren med det samme (ja, jeg er en benhård arbejdsgiver!) Problemet består nemlig i, at jeg ikke gider spilde tid på en freelancer, hvis jeg ikke ved, om vi overhovedet er på samme bølgelængde. Tænk, hvis jeg brugte timevis på at skrive med en freelancer, kun for at finde ud af at han var 4 eller 5 gange så dyr som alle de andre freelancere. Og det sker!

Og som en sidste bemærkning skal det nævnes, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet på Upwork! De billigste (indiske) programmører koster $5 i timen – vanvittigt! Men dem holder jeg mig fra af bitter erfaring! Jeg går efter programmører fra $15-20 i timen, da de ofte er bedre til at fange, hvad jeg vil have lavet – første gang.

Hvordan foregår betalingen?

Betalingen på Upwork er sindssyg smart (og nok en af de største grunde til Upworks succes!)

Betalingen foregår ved, at du overfører penge til Upwork (via tjenesten Escrow). Først når du er 100% tilfreds, overføres pengene til freelanceren. Hvis du mod forventning ikke er tilfreds med freelancerens arbejde, så melder du det til Upwork, som så går ind og vurderer sagen ud fra det arbejde, som er udført i forhold til jobbeskrivelsen. Og det virker fantastisk!

Men er du utilfreds med det arbejde, der er udført, så er det ofte nok at “true” med at give en dårlig anmeldelse, da netop anmeldelser er hjørnesten i at drive en succesfuld freelanceforretning på Upwork.

Men husk at være fair mod freelancerne. Lad f.eks. være med at tillægge nye justeringer el.lign., som du ikke havde beskrevet i jobopslaget. Har du nye rettelser, som f.eks. at få justeret en farve eller skriftstørrelse, så vær forbedret på at betale mere! Et godt samarbejde mellem dig og en freelancer beror på et win-win samarbejde!

Fantastisk! Det var min guide til Upwork (klik her for at besøge Upwork). God fornøjelse!

TJEN 10.000 KR HVER MÅNED!
Vil du vide hvordan du tjener 10.000 kr. hver måned som passiv indkomst? Så se mine 5 gratis videoer nu ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

11 kommentarer

 1. Jesper Petersen 9. juni 2014 at 23:47 #

  Hej

  Det er sådan at jeg skal til at start noget affiliate op her snart alene, det er sådan at jeg har noget design op i hovede hvordan jeg kunne tænke mig at det skulle se ud og jeg har evt nogle links til hvordan det skal se ud,

  skal jeg få en designer til at lave det første og der efter Programmør? eller skal jeg bare gå lige på med at købe mig til en Programmør??

  Svar

  • Tue Lindblad 12. juni 2014 at 14:53 #

   Hej Jesper og tak for din kommentar.

   Ja, du skal få en designer til at lave det først, og derefter tage fat i en programmør (fra Elance).

   Har du evt. set min video nr. 2 i mit gratis videokursus? Her fortæller jeg lidt om fremgangsmåden.

   Venlig hilsen Tue

   Svar

 2. Lars 22. august 2014 at 17:48 #

  Hej Tue,

  jeg har flere spørgsmål omkring Elance, men vil gerne lige starte med dette:

  Koster det 25 dollars hver gang at oprette en ny opgave? Første gang mener jeg ikke, at jeg gjorde – men det skulle jeg så næste gang..

  Hilsen herfra,

  Lars

  Svar

  • Tue Lindblad 27. august 2014 at 8:51 #

   Hej Lars. Niks – et er helt gratis for dig. De 25 dollar er kun hvis du vil tiltrække ekstra opmærksomhed til dit opslag (lige meget!)

   Svar

 3. Lars 2. september 2014 at 12:59 #

  Hej Tue,

  jeg er fanget af denne side – konsekvensen er en masse dumme spørgsmål! Jeg håber det er ok – ellers må du lige sige til 🙂

  Den der animerede video, den har du altså også fået lavet på Elance. Hvordan beskriver man sådan noget? Du fortæller handlingen til (fr)e(e)lanceren, hvorefter han laver den? Eller hvordan foregår det i praksis? Det er jo trods alt en lidt mere kompleks opgave end fx et banner, så har bare lidt svært ved at se, hvordan det fungerer i praksis.

  Venlig hilsen, Lars

  Svar

 4. Kasper 27. februar 2015 at 17:19 #

  Hej Tue,

  hvordan giver man nemmest programmører/designere fra Elance adgang til sit site?
  Jeg har hostet hos UnoEuro. :-).

  Svar

  • Tue Lindblad 7. marts 2015 at 19:11 #

   Hej Kasper,

   Da du signede op hos Unoeuro fik du tilsendt en mail med en masse tekniske oplysninger.

   Et af felterne hedder FTP og det er disse oplysninger udvikleren er interesserede i. Dernæst kan du også oprette en ny bruger (med administrator rettigheder) i WordPress (hvis du bruger denne platform).

   Send FTP oplysninger og Logind-navn og password til WordPress profilen til ham.

   Skal du have lavet rettelse i din database, så er han muligvis også interesseret i dine MySQL logind informationer, men det er sjældent tilfældet.

   Gav det mening? – Tue

   Svar

 5. Lars 10. juli 2015 at 16:09 #

  Hej Tue,

  har du nogensinde prøvet, at være utilfreds med det arbejde, der blev leveret? Du skriver, at man godt kan give den til Elance, som så vurderer det ud fra den enkelte opgave.
  Jeg har lagt en grafisk opgave ud, der virkelig er løst dårligt og jeg er lidt træt af ham lige nu… er det den bedste måde at gøre det på – at give den til Elance? Jeg er sikker på, at han gør det bedste han kan, men det er bare ikke lige det jeg ønsker… what to do?

  Hilsen herfra,

  Lars

  Svar

  • Tue Lindblad 25. oktober 2015 at 15:33 #

   Hej Lars.

   Det kan du tro. Det er sket et par gange (især med grafisk arbejde og større kodeprojekter.)

   Mit råd vil lyde at tage den med grafikeren først. Hvis du ikke kan tale fornuft med ham, så tag den med elance. Det er rimelig lige til. Du går bare ind under milestones og klikker på “Refund, Cancel or Dispute Job” i toppen. Derefter bliver du guidet igennem systemet.

   Tue

   Svar

 6. Morten Rodkjær Søndergaard 9. oktober 2015 at 9:44 #

  Hej Tue

  Tak for guiden, ja og alt det andet indhold du har. Det er virkelig godt og inspirerende.

  Dit affiliatelink til Elance virker ikke 🙁

  /Morten

  Svar

  • Tue Lindblad 25. oktober 2015 at 15:35 #

   Hej Morten.

   Tusinde tak for de pæne ord.

   Elance har nedlagt deres affiliate program, hvilket forklare fejl-linkene. Jeg har rettet alle linkene til almindelige elance.com-links. Skriv, hvis det ikke fungerer 🙂 Tue

   Svar

Skriv et svar

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og lær at lave din egen
passive indkomstkilde