Er du bange for, at folk deler dine digitale produkter?

Er du bange for at folk deler dine digitale produkter

Er du bange for, at folk deler dine digitale produkter med deres venner (AKA piratkopiering)?

I denne artikel deler jeg mine erfaringer med ulovlig kopiering, samt mit syn på, om det er kampen værd at beskytte sig mod ulovlig deling af egne digitale produkter. (Og jeg beklager på forhånd, hvis tonen i indlægget bliver en smule negativ)

Men først.. En kort historie!

Da jeg skulle slå græs i dag, var græsslåmaskinen løbet tør for benzin. Typisk!

Jeg brugte derefter 30 minutter på at finde min gamle benzindunk i garagen, hvilket resulterede i endnu en øv-oplevelse. Den var nemlig også tørlagt!

Doh!

Jeg traskede derfor af sted mod den lokale tankstation, som ligger ca. 10 rask gang fra mit hus.

Da jeg kom til tankstationen, var der en benzinstander ledig. Fedt nok! Det eneste problem var, at der ikke kom noget benzin ud af slangen (doh igen!).

Efter gentagne forsøg opdagede jeg, at standeren var lukket. På et særdeles uhensigtsmæssigt sted var der placeret et lille klistermærke som bekendtgjorde, at standeren var ude af drift.

Hmm, okay!

5 minutter efter var der en ny benzinstander ledig. Efter et par forsøg opdagede jeg, at man kun kunne benytte denne stander, hvis man betalte forud i butikken. Og det var kun tilladt at betale forud med kontanter (2 x wtf).

Lettere frusteret gik jeg derfor ind i butikken. Her mødte jeg en utilfreds kunde, som allerede var i gang med at brokke sig over tankstationens kryptiske tanksystem.

“Hvorfor har I gjort det så svært at tanke? Det giver ingen mening,” sagde den utilfredse kunde.

Tankpasseren, som var en spids kvinde, der var træt af at høre på brok, svarede: “Fordi folk kører uden at betale! Vi har mistet 10.000 kr. sidste måned! Vil du måske betale de 10.000 kr.?”

Det gik lidt frem og tilbage, før jeg blandede mig i diskussionen.

“Fair nok, men tror du ikke, at I mister en del kunder på at besværliggøre tankningen på denne måde?”

Efter en tænkepause på under et halvt nanosekund, svarede tankpasseren: “Nej, vi mister ingen kunder på det – tværtimod”

✪ ✪ ✪

Okay, hvis du læser det her, så er du sikkert iværksætter ligesom mig, og så ved du med garanti, at det er forkert.

Selvfølgelig mister tanken kunder på dette besværlige system, ligesom du og jeg mister kunder, hvis vi ikke optimerer vores checkout-system på vores hjemmeside.

Alligevel forstår jeg godt tankstationen. De mister 10.000 kr. hver måned, hvilket er pisse surt. Men giver det mening at straffe alle de gode kunder (99,99% antager jeg) ved at gøre det vanskeligt at købe deres brændstof?

Nej, det gør det ikke.

Jeg ved ikke, hvor mange millioner en mellemstor tank omsætter for hver måned, men 10.000 kr. må være en dråbe i havet.

Lad os overføre denne historie til online marketing og salg af digitale produkter.

Bliver jeg snydt om mine kunder?

PiratkopieringMåske.

Jeg har flere eksempler på, at folk har delt mine styrketræningsprogrammer på ulovlige piratkopieringssider (jeg opdagede dette, ved  at jeg pludselig fik en masse trafik fra et kendt downloadsite, som f.eks. Piratbay.com)

Er det okay? Nej, det er pisse nederen – ingen tvivl om det.

Men hvorfor bekymrer jeg mig så ikke mere om det? Man kan jo kryptere sine produkter, indsætte serienummer i produkterne manuelt eller linke produktet op mod en bestemt IP-adresse.

*Kort kunstpause for at øge dramaturgien i artiklen!*

Fordi jeg ikke ønsker at ødelægge købsoplevelsen for de 99,99% af mine kunder, som har rent mel i posen. Der er nemlig kun én måde at gradere sig mod snyderne på, og det er ved at indføre nye mystiske sikkerhedstiltag, hvilket vil gøre det sværere at handle i min webshop.

Se blot på disse tre eksempler, der alle har til formål at højne sikkerheden:

Verified by visa – VBV gør det muligt at forbinde et password til dit Visakort. Hvis du anvender VBV i din webshop, så skal kunden både indtaste kortoplysninger og et password. Rent sikkerhedsmæssig giver det sikkert god mening, men har vi ikke snart nok passwords?

CAPTCHA – Du kender sikkert CAPTCHA fra kommentarfeltet på diverse blogs. Indtast denne tekst for at skrive en kommentar. Jeg hader CAPTCHAs, for de er så besværlige – stop det!

Nem-ID – Nok det bedste eksempel. Se, hvordan forbrugerne bliver straffet, fordi 0,00001% af brugerne snyder. Jeg hader ideen om at rende rundt med et papskilt. Så hellere en bankbog som i 1950!

Beklager, men diskussionen omkring Nem-ID kan altid få mig op i det røde felt.. 1-2-3.. Ok, nu er jeg klar igen 😉

Tilbage til problematikken om ulovlig deling!

Sandheden er, at jeg i min hverdag er hamrende ligeglade med de få tosser, der deler mine produkter ulovligt. Jeg koncentrerer mig om at servicere de kunder, der følger reglerne.

Bevares, hvis jeg fanger en i at dele mine produkter ulovligt, så laver jeg i sidste ende en politianmeldelse! Det er platugler, der bør straffes, men jeg gider ikke bekymre mig om dem i min hverdag.

Og de fleste af dem, der vælger at bruge lang tid på at finde et sted, hvor de kan downloade mine programmer ulovligt, havde nok ikke købt mit digitale produkt alligevel.

Konklussion

Som du nok har gættet, så er pointen med denne historie, at du ikke skal gå og bekymre dig om ulovlig kopiering af dine digitale produkter. Bekymr dig i stedet om de gode og betalende kunder – det giver meget højere ROI på langsigt.

Og mange tak, fordi du læste med. Hav en fantastisk dag.

TJEN 10.000 KR HVER MÅNED!
Vil du vide hvordan du tjener 10.000 kr. hver måned som passiv indkomst? Så se mine 5 gratis videoer nu ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

11 kommentarer

 1. Simon Frandsen 1. juni 2014 at 19:14 #

  Hej Tue

  Super fed og lækker hjemmeside, virkelig nogle gode og brugbare artikler.

  Nogle ligger alt for mange kræfter i at forebygge deres produkter kan kopieres, vandmærker osv. sjovt nok er mange af disse produkter af en sådan skod kvalitet at folk ikke gider dele dem på piratsider så det bliver ikke et problem alligevel : ), det er som hovedregel de bedste/populære produkter og e-bøger der bliver delt. (Kan godt forstå at f.eks. Adobe og Microsoft er gale på pirater)

  F.eks. er der firmaer som hjælper forfattere, musikere og softwarehuse med at komme på side 1. på store piratnetværk som (Kad netværket). Hvorfor skulle det ikke være interessant at ligge nr.1 på Emule med millioner af sidevisninger dagligt.

  Fortsæt det gode arbejde
  Simon

  Svar

  • Tue Lindblad 4. juni 2014 at 15:44 #

   Hej Simon,

   Super spædende pointe. Jeg var ikke klar over at kunstene og andet godtfolk blackhattede på den måde, men egentlig super smart.

   Jeg har tidligere arbejdet i Microsoft licensafdeling (lyder spændende ik’?), og det er min bedste overbevisning at Microsoft sagtens kunne gøre deres software (næsten) umuligt at kopiere.

   Hvorfor gør de så ikke det?

   Fordi der er en risiko for, at dette ville koste dem positionen som markedsledere! Og denne position er langt mere værdifuld for dem eller end summen af alle de ulovlige kopier (x 1.000)

   Igen, tak for de pæne ord – vh. Tue

   Svar

 2. Bjarke Klüwer 30. oktober 2014 at 18:38 #

  Jeg er enig med dig i, at det ikke kan betale sig, at bruge alt for megen energi på gratister der downloader informationsprodukter ulovligt.

  Den tid og energi er langt bedre brugt på at lave flere informationsprodukter, du kan sælge, og mere tid på markedsføringen´- Netop de steder i din virksomhed, hvor indtjeningen ligger.

  Jeg oplever heller ikke at uretmæssig kopiering af ebøger/PDF’er er et stort nok problem til at begynde at benytte (mere eller mindre) avancerede sikkerhedsløsninger.

  Svar

  • Tue Lindblad 28. november 2014 at 23:03 #

   Du har helt ret – det er altid en afvejning. Men fedt at du kan bekræfte min pointe. Venlig hilsen Tue

   Svar

 3. carsten sommerskov 1. september 2015 at 17:45 #

  Det gik godt nok til slutningen af artiklen. Helt enig og opfører mig på samme måde – ingen besværligheder hellere nemt og ubeskyttet.
  MEN: Tjen 10.000 kr. om måneden
  Hold nu op det er da et latterligt lille beløb. Jeg gider da ikke engang klikke på tilbuddet.

  Svar

  • Tue Lindblad 1. september 2015 at 20:09 #

   Hej Carsten.

   Godt at høre at du er enig i, at brugervenlighed er vigtigere end sikkerhed. Jeg er helt enig (til en hvis grænse.)

   Jeg synes 10.000 kr. hver måned som passiv indkomst er et ganske pænt beløb og jeg er sikker på at mange der læser med, vil være meget tilfredse med dette beløb. Men det afhænger vel af hvor man er i sin iværksætterkarriere.

   Venlig hilsen Tue

   Svar

   • carsten sommerskov 1. september 2015 at 20:30 #

    Nu skal jeg udfylde navn og e-mail for at svare tilbage – det er ikke brugervenligt 🙂
    Ja det kommer vel an på det. En omsætning på 1 mill. om året som du skriver ville jeg heller ikke nøjes med. I højsæsonen i januar havde jeg en del dage med over 35.000 om dagen. Men som jeg altid siger: The Winner is MOMS (øv)

    Svar

    • Tue Lindblad 2. september 2015 at 5:32 #

     Godt gået. Tjener du penge ved at sælge digitale produkter og affiliate?

     Jeg tjener desværre ikke en million om året – det er hvad jeg har tjent all-time på at sælge digitale produkter!

     Svar

 4. Hanne 3. november 2015 at 20:14 #

  Hej Tue
  Tak for en god artikel..

  Jeg står selv i situationen, at jeg tegner og producerer selv mine egne plakater, som jeg så sælger.

  Jeg er ved at lave min egen webshop og søgte egentlig på betalings gateway til en wordpress webshop.

  Jeg har altid haft vandmærker på mine plakater, men jeg har altid været i tvivl om det var den rigtige løsning. Ud fra din artikel, er det så ikke. Da jeg altid har haft vandmærker på, har jeg heller ikke haft tyveri. Og hvis jeg havde, ville jeg ikke vide hvordan jeg kunne finde ud af det.

  Men så tænker jeg at du nok ville anbefale at jeg fjerne dem, når min nye webshop går i luften ?

  VH Hanne

  Svar

  • Tue Lindblad 4. november 2015 at 6:32 #

   Hej Hanne.

   Først og fremmest velkommen til siden 🙂

   Dit produkt adskiller sig lidt fra de digitale produkter jeg omtaler i blogindlægget.

   De fleste billedebørser, der sælger billeder på nettet, bruger vandmærker til at beskytte sig mod digitalt tyveri – og det giver vel meget god mening?!

   Om du skal bruge vandmærker til at beskytte dine plakater mod pirateri, afhænger vel af to faktorer:

   1) Frygter du at dine plakat-billeder bruges andre steder på nettet? (altså på andre hjemmesider)

   2) Frygter du at dine plakater downloades og udskrives af brugerne?

   Hvis du kan svare nej til begge, så ser jeg ikke grund til at vandmærke dine plakater, da det alt andet lige forringer brugeroplevelsen en smule.

   Det var mit bud – men jeg kan have overset noget? – Tue

   Svar

   • Hanne 5. november 2015 at 19:50 #

    Se, nu kan jeg ikke huske hvad du svarede mig, og siden ruller op, når jeg trykker svar.

    Nå men, jeg ved godt mine produkter ikke er helt det samme som du nævner i din artikel.

    Jeg har kigget på rigtig mange sider, som sælger plakater, kunst eller billeder – og der virkelig rigtig mange som ikke har vandmærke på. Jeg finder det mærkeligt. Og ville gerne vide hvorfor.

    Det der bekymrer mig, er at nogen for det første downloader mine plakater og selv printer dem. Så får jeg jo ingen løn, for min viden og hårde arbejde.
    Men også at nogen måske hugger nogle af mine dyr digtalt, og bruger dem direkte i en børnebog (det er nemlig min drøm), eller
    bruger dem på en stor pop banner til en messe (lidt overdrevent, men jeg tror du kan følge mig)

    At fjerne vanmærkerne, er for mig ligesom at printe plakaterne og bare ligge dem nede i centret, hvor folk kan tage hvad de vil have.

    Jeg ved ikke engang om folk gider at hugge dem.

    Jeg er ved at lave spørgsmål i en survey, hvor en af spørgsmålene omhandler det. Jeg er selvfølgelig meget spændt på svarene på det.

    VH Hanne

    Svar

Skriv et svar

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og lær at lave din egen
passive indkomstkilde